Demenssjuk dog ensam efter kommunikationsmiss

Uppdaterad
Publicerad

På grund av en kommunikationsmiss mellan vårdpersonal fick en kvinna på ett demensboende i Åre kommun dö ensam. Inspektionen för vård och omsorg ser allvarlig på händelsen och kräver åtgärder från socialnämnden.

Händelsen skedde i december 2013. Några extravak var inbokade för kvinnan på demensboendet, men efter kommunikationsbrist inom vårdpersonalen uteblev dem.

Inspektionen för vård och omsorg menar att personer med demenssjukdom är helt beroende av tillgänglig personal alla tider på dygnet. IVO beslutar därför att socialnämnden i Åre kommun ska se till att alla enheter på boendet med demenssjuka är bemannade under hela dygnet så att personalen har uppsikt över och utan dröjsmål kan hjälpa och stödja de personer som inte är orienterade i tid och rum och som inte kan påkalla hjälp genom att hantera larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.