”Det var ok med skyddsjakt”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som årets skyddsjaktsbeslut kring Junselevargen är överklagat så kommer Kammarrätten med en dom kring förra årets jakt. Enligt den så fanns det grund för skyddsjakt på tiken i fjol.

Få vargar har omgärdats av så mycket juridik som den så kallade Junselevargen, den finskryska tik som dök upp i trakterna av Överturingen första gången för tre år sedan. Sedan dess har hon flyttats söderut fyra gånger men gått tillbaka norrut varje gång.

I fjol dök hon upp i trakterna kring Junsele, där en sameby hade sina renar. Samebyn ansökte om skyddsjakt och Naturvårdsverket sa ja. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten som sa nej till jakten. Det beslutet överklagades i sin tur till Kammarrätten.

Ryssvargen

Nu har Kammarrätten kommit med sin dom. Där konstateras att det fanns grund för skyddsjakt på vargtiken.

Men än är inte den juridiska processen över. På fredagen meddelande Naturskyddsföreningen att man kommer att överklaga Kammarrättens dom.

– Vi vill få det prövat i högsta instans, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen till SVT. Dels hur lagstiftningen ska tolkas mend vi anser också att den enskilda vargen fortfarande är genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet