Aggressiv bakterie på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan dog två personer i Småland av en aggressiv tarmbakterie. Nu har smittan upptäckts på Östersunds sjukhus och smittskyddsläkaren ser allvarligt på smittan.

– Det är klart att dödsfallen i Småland gör att vi ser extra allvarligt på detta, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Östersunds sjukhus till SVT Jämtlandsnytt. Vi har tagit prover för att kartlägga smittan.

Det rör sig om bakterien Clostridium difficile som orsakar diarreer och ibland feber och buksmärtor. I de allra flesta fall har personen  som drabbats ätit antibiotika. Medicinen har då slagit ut tarmfloran och bakterien har kunnat växa.

Bakterien är ovanlig i Sverige och räknas som en aggressiv bakterie. Dödsfallen i Småland förra veckan var troligtvis de första i landet orsakade av Clostridium difficile. Om bakterien i Östersund är exakt samma som den i Småland är inte klarlagt i dagsläget.

Svar på prover som har tagits väntas nästa vecka.

Läs mer om Clostridium difficile här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.