Dragkamp om LOV i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 oktober 2010 kan brukare i Krokoms kommun välja privat hemtjänst i stället för kommunal. Men om oppositionen vinner valet så rivs lagen om valfrihet upp.

Ungefär 35 procent av brukarna i Krokoms kommun anlitar idag något av de åtta vårdföretag som erbjuder hemtjänst och ytterligare tjänster som faller inom RUT till sina kunder. Möjligheten att välja privata utförare kom med lagen om valfrihetssystem, LOV, som kommunen införde under hösten 2010.

– LOV ger de äldre chans att påverka vilken utförare som kommer till hemmet och brukare som kan välja är också mer nöjda än andra, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Centerpartiet bildar allians i Krokoms kommun tillsammans med Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. Samtliga tycker att LOV är bra. Lagen har tagit tid att implementera och det finns fortfarande områden som måste utvecklas, menar Maria Söderberg (C), men brukarnas valfrihet ska värnas om.

– Det sämsta med LOV är att den är orättvis, den gäller inte alla brukare i länet, menar Jörgen Blom som är gruppledare för Vänsterpartiet.

Liksom Socialdemokraterna vill Vänsterpartiet riva upp lagen om de vinner valet. För tillfället är det bara äldre i främst Krokom, Föllinge och Offerdal samt några orter till som har möjlighet att välja privata vårdföretag som utförare. Men att riva upp lagen skulle vara jobbförstörande menar Maria Söderberg (C).

– För att klara av att driva eget i en glesbygd måste företaget ha flera ben att stå på. För ett vårdföretag innebär det att kunna erbjuda RUT-tjänster utöver de hemtjänsttimmar man har. Om hemtjänsttimmarna skulle tas bort riskerar många företag att gå omkull, säger hon.

– Vår förhoppning är ju att personalen följer med till kommunal regi om vi tar över de privata vårdföretagens hemtjänsttimmar, säger Jörgen Blom (V). Och gör de inte det får vi anställa ny personal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet