Dyrt med familjehem

Publicerad

Kostnaden för kommunerna när de gäller familjehemplaceringar är skyhöga. Nu ska man kapa konstnaderna genom att öppna ett familjehemscentrum för hela Jämtlands län.

Idag sköter varje kommun sina egna familjehemsplaceringar, en svår uppgift för dom mindre kommunerna när dom på små resurser ska rekrytera nya familjehem.

– Det blir ett resursslöseri att varje kommun ska jobba med de här och sen kanske det är samma familjer som vi rekryterar så småningom, säger Anette Furberg utvecklingsledare Regionförbundet.

Varje år behövs det 40-50 nya familjehem i länet. På senare år har privata aktörer i större utsträckning gått in och erbjudit kommunerna familjehem som dom själva inte mäktat med att rekytera. Dom erbjuder dessutom dygnet runt stöd som inte kommunerna gör vilket gör de hela till en väldigt dyr affär för kommunerna.

I till exempel Strömsunds kommun så hade man 2013, 20 stycken placerade i familjehem varav sex var via en konsult. Hittils i år har man 18 familjehemsplacerade men där hälften är genom en konsult.

– Det är väldigt konstsamt för kommunerna men med en bra rekrytering och en bra start för familjehmmen som vi hoppas de här ska kunna leda till så ska vi kunna minska några konsulentstödda familjehem i alla fall, säger Anette Furberg.

Familjehemcentrumet ska ligga i Östersund och ska vara igång 1 januari 2015. Totalt kommer fyra personer att arbete med familjehemspalceringar i hela Jämtlands län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.