Elev kränkt under lång tid

Uppdaterad
Publicerad

En elev på en grundskola i Åre kommun blev slagen och utsatt för systematiska kränkningar av andra elever under en längre period. Nu kritiseras skolan av Skolinspektionen.

Föräldrarna till eleven har riktat kritik mot att skolans rektor inte tagit problemen i klassen på allvar. Enligt föräldrarna var fler elever i klassen drabbade av kränkningar.

Skolan fick inte stopp på kränkningarna så den aktuella eleven valde själv att flyttade till en annan ort. Fölräldrarna upplevde att skolans rektor ifrågasatte familjen och att det saknas struktur för att bemöta barn och föräldrar i liknande situationer.

Kommunens svar har varit att man inte ifrågasätter elevens upplevelser av kränkningar, och bedömer att eleven utsatts för kränkande behandling. Samtal med berörda elever och föräldrar samt personal har inletts ”relativt omgående” när rektor fick vetskap om elevens frånvaro. Men kommunen medger att skolans åtgärder inte varit tillräckliga med tanke på att eleven fått byta skola till slut.

Skolinspektionen konstaterar nu att skolan brustit i utredningen av kränkningarna och i åtgärder för att förhindra kränkande behandling. Skolan har inte gjort tillräckligt mycket. Nu måste skolan vidta åtgärder för att undvika liknande händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.