Elever går lavinutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Offpiståkning i de svenska fjällen ökar och skidåkarutlösta laviner blir allt vanligare. Eleverna på Åre gymnasieskola vistas dagligen i sådana miljöer och har genom skolan fått möjlighet att gå en lavinkurs för att lära sig mera om farorna.

På Svart berget ner mot Västra ravinen i Åre är det populärt att åka offpist. Men det är brant och snötäcket kan vara instabilt och snön kan släppa. För att lära sig mer om laviner har elever från Åre gymnasieskola gått en lavinkurs idag.

Martin Alzen jobbar som lavininstruktör och han tycker det är bra att ungdomar som ofta är ute och åker offpist får lära sig vilka risker det finns och hur man ska undvika de.

De senaste vintrarna har laviner hamnat allt mer i fokus i takt med att intresset för offpiståkning har ökat. Förra helgen gick fem Laviner i Åre och i söndags hamnade tre unga killar i en lavin när de åkte Offpist. En av de fick åka till Österunds sjukhus med inre skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.