Läsfrämjande för läsfrämmande

Elever ska få träffa böcker

Publicerad

Jämtlands gymnasium startar ett projekt för att elever som inte läser eller äger böcker ska få bekanta sig med litteratur.

Nationalencyklopedins kunskapsstiftelse och Kulturrådet stöder ett läsprojekt på Jämtlands Gymnasium Fyrvalla och Wargentin. Målgruppen är ett 70-tal elever och bakgrunden är att många elever aldrig läst eller ägt en bok. Nu ska de få delta i boksamtal, se en filmatisering av en bok och träffa författare. Projektet heter ”Läsfrämjande för läsfrämmande”.

– Det är inte ovanligt att elever kommer till oss på gymnasiet utan att någonsin ha läst en bok från pärm till pärm. Ett flertal har heller aldrig ägt en bok och det här är något vi vill ändra på, säger bibliotekarien Johan Gyllander.

– Att kunna läsa och förstå en text är avgörande om man ska kunna skaffa sig kunskap oavsett vilken utbildning man väljer, skriver Hubert Kjellberg som är VD för Nationalencyklopedins kunskapsstiftelse i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.