Få som flyger

Uppdaterad
Publicerad

Ökade flygkostnader har gjort de svårt att rekrytera nya piloter. Medlemsantalet har nästan halverats på tio år.

Att ett flygplan lyfter från Optands flygfält har blivigt allt mer ovanligt. Kraftigt ökade kostnader har gjort att många slutat flyga och att rekryteringen av nya piloter avstannat.

– Det har blivit för dyrt tycker man, bränslepriset har gått upp mycket och servicekostnaderna, säger Göran Haraldsson ordförande i Östersunds flygklubb.

Halverat antal

I Östersunds flyggklubb var man för tio år sen 123 medlemmar varav 35 som flög. Idag har det nästan halverats till 67 medlemmar och 19 st som flyger.

Christer Johansson var tidigare ordförande i Sundsvall flygsällskap och han bekräftar att även den klubben har halverats. Och förutom dom ökade kostnaderna så tror han att utbudet av aktiviteter som är mycket större idag har påverkat nedgången.

– Idag finns det massor att göra. Man kan åka skidor, skoter, ja vad som helst. Idag måste vi också vara beredd på marknadsföra oss, säger Christer Johansson fd ordförande i Sundsvall flygsällskap.

Ljus i tunneln

Men Östersunds flygklubb kanske ser lite ljus i tunneln i alla fall för iår kommer fyra nya att ta flygcertifikat jämtfört med ifjol då det var noll. En av dom nya är Kenth Stenström, han hittade till flygningen genom en prova på dag med klubben och han som så många andra trodde först att de skulle vara för dyrt att börja flyga.

– Ja både jättedyrt och svårt framförallt, att de var någonting en vanlig människa inte kan klara av. Men det var ett felantagande, säger Kenth Stenström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.