• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Får 10 kronor per dag

Publicerad

Idag beslutade Östersunds kommunfullmäktige att höja den länge omdiskuterade habilteringsersättningen för funktionshindrade med 10kr/dag från 30 till 40 kronor.

Olle Persson och Emma Lööf  har drivigt frågan om höjd habiliteringsersättning för funktionhindrade under flera år. Skam den som ger sig, idag beslutade Österunds kommunfullmäktige att höja ersättningen med 10 kr/dag.

– Det känns skönt att vi fick igenom höjningen och det här är ju inte bara för mig och Olle det är för alla andra också säger, Emma Lööf.

– 40 kronor är 40 kronor och de tycker jag känns jätteroligt, Olle Persson.

Funktionshindrade i Östersund kan få en sysselsättning via kommunens dagliga verksamhet, MICA. Betalningen eller habiliteringsersättningen som det heter, har legat på 30 kronor per dag men höjs nu till 40 kronor per dag.

– Många kommuner har ingen ersättning alls men vi ser att våra kommuninvånare som är på daglig verksamhet fortsätter med det för det ger en gemenskap och en utveckling och då vill vi visa också att vi tycker det är viktigt, säger Mona Modin Tjulin (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Både Emma och Olle känner sig som segrare idag men lite till skulle dom gärna vilja ha.

– Visst är vi nöjd nu men vi vill ha lite lite mer, säger Emma Lööf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.