Fjällen ska få exakt höjd

Uppdaterad
Publicerad

Lantmäteriet har i dagarna inlett en detaljerad mätning av hur hög den svenska fjällkedjan egentligen är. Hittills har precisionen inte varit den bästa i mätningarna, men nu ska det bli ändring på det. Idag börjar man mätningarna i Jämtlands län.

Lantmäteriets personal använder helikopter för att ta sig ut till alla mätpunkter i fjällvärlden. Idag ska man börja mäta fjällen i Jämtlands län. Arbetet ska pågå i tre år och syftet med projektet är att GPS:ernas nogrannhet i höjd ska bli bättre:

– Det kan handla om avloppsledningar som läggs ner, då behöver man ju veta att vattnet rinner åt rätt håll. Det känns skönt att fylla i det här området nu. Vi får ju frågor hur stor precision det är i modern gps-utrustning och i dag måste vi svara att det är bättre i storstadsområdena men sämre här i fjällvärlden. Det ska vi råda bot på nu, säger Örjan Josefsson från Lantmäteriet.

Mätningarna kommer också vara till nytta i skidbacken:

– Här mäter de nedfarterna med noggrann gps på sommaren för att sedan göra om det på vintern när det är snö. På så sätt vet de exakt hur mycket snö det är i backen så de kan lägga på mer där det behövs. Nu kommer de mätningarna att bli mer exakta, säger Örjan Josefsson.

Ett annat exempel på nytta av mätningarna i fjällvärlden är fjällvägen vid Stekenjokk i Lappland som plogas först under tidiga våren.

– Där har de mätt ut vägen med gps på sommaren så att de prickar vägen sedan när de ska ploga upp den efter vintern, säger Örjan Josefsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.