Fjällkon på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Fjällkor har nästan helt försvunnit från svenska bondgårdar. Men nu håller Camilla Landgren i Fannbyn utanför Östersund på att byta ut hela sitt bestånd till just Fjällkor.

Det finns enbart 800 fjällkor kvar i Sverige, för 50 år sedan fanns det 14.000. Minskning har skett för att det inte varit lönsamt att ha Fjällkor då den producerar mindre mjölk än många andra raser.

Byter sitt bestånd

På Brunkulla gård så består kobeståndet mest av svensk låglandsboskap, men just nu håller man på att byta ut hela beståndet till Fjällkor.

– De är gjorda för de här klimatet, de har bra foderomvandlare. De äter lite men får ut relativt mycket mjölk, säger Camilla Landgren bonde i Fannbyn.

Bra mjölk för ost

Fjällkon producerar som sagt mindre än andra raser men den har andra fördelar, mjölken är till exempel fetare så korna passar bra till osttillverkning.

– Ska man förädla mjölken själv så har de ett mjölkprotein som andra raserna saknar, där man får ett stort ostutbyte, säger Camilla Landgren.

År 2015 försvinner mjölkkvoterna i Europeiska Unionen. Då blir mjölkkonkurrensen fri och bönderna får producera hur mycket mjölk de vill. Camilla Landgren ser den fria mjölkproduktionsmängd som förödande för små gårdar som Brunkulla i Jämtland. Hon tror att Fjällkor då kan vara räddningen.

– Vi har små marker här så man får frakta mjölken långt, det kommer inte löna sig. Jag tror man måste nischa oss här och då ser jag att man kan skapa fjällkoprodukter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.