Det finns enbart 800 fjällkor kvar i Sverige, för 50 år sedan fanns det 14.000. Minskning har skett för att det inte varit lönsamt att ha Fjällkor då den producerar mindre mjölk än många andra raser.
Byter sitt bestånd
På Brunkulla gård så består kobeståndet mest av svensk låglandsboskap, men just nu håller man på att byta ut hela beståndet till Fjällkor.
– De är gjorda för de här klimatet, de har bra foderomvandlare. De äter lite men får ut relativt mycket mjölk, säger Camilla Landgren bonde i Fannbyn.
Bra mjölk för ost
Fjällkon producerar som sagt mindre än andra raser men den har andra fördelar, mjölken är till exempel fetare så korna passar bra till osttillverkning.
– Ska man förädla mjölken själv så har de ett mjölkprotein som andra raserna saknar, där man får ett stort ostutbyte, säger Camilla Landgren.
År 2015 försvinner mjölkkvoterna i Europeiska Unionen. Då blir mjölkkonkurrensen fri och bönderna får producera hur mycket mjölk de vill. Camilla Landgren ser den fria mjölkproduktionsmängd som förödande för små gårdar som Brunkulla i Jämtland. Hon tror att Fjällkor då kan vara räddningen.
– Vi har små marker här så man får frakta mjölken långt, det kommer inte löna sig. Jag tror man måste nischa oss här och då ser jag att man kan skapa fjällkoprodukter.