En kvinna som pratar i sin mobil. Foto: TT

Fler företag startades i länet

Uppdaterad
Publicerad

Registreringen av nya företag ökade under första kvartalet i år jämfört med i fjol.

Registreringen av nya företag ökade med 5,8 procent under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol.

Det visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket. Det skriver Visma i ett pressmeddelande.

I mars registrerades 56 nya företag i Jämtlands län. Det ska jämföras med 48 motsvarande månad förra året, vilket ger en ökning för månaden med 16,7 procent. 

Under det första kvartalet registrerades 202 nya företag i länet. Förra året uppgick antalet nyregistreringar vid motsvarande tid till 191, vilket ger en ökning med 5,8 procent.

Utvecklingen i riket

I landet som helhet registrerades 5 317 nya företag i mars 2015 mot 4 983 i mars förra året, en ökning med 6,7 procent. Hela första kvartalet slutade på ett plus med 4,2 procent för hela riket.

– Första kvartalet 2015 är det tredje starkaste på senare år så det är helt klart en positiv signal. Nyföretagandet är viktigt eftersom fyra av fem nya arbetstillfällen uppstår just hos de mindre företagen och Sverige behöver fler företag, säger Rolf Dahlberg, vd för programvaruleverantören Visma Spcs i pressmeddelandet.

Regionala skillnader

Nyregistreringarna första kvartalet ökade i samtliga län utom fyra. Den största ökningen svarade Kronoberg för med ett plus på hela 25,2 procent. Den största kvartalsminskningen noteras på Gotland med minus 13,3 procent.

De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö svarar tillsammans för nästan en tredjedel av nyregistreringarna i landet. Även här ökade nyföretagandet, allra mest i Stockholm med 10,0 procent.

Om nyregistreringarna

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.