Foto: TT Nyhetsbyrån

Föll nedför trappa och avled

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett vårdboende i Östersund hittades nyligen liggande i en trappa efter ett fall. Personen avled sedan, varpå vårdansvariga nu konstaterar i en lex Sarah-utredning att brister i den fysiska boendemiljön låg bakom fallolyckan.

Personen hittades i slutet av juli framstupa i trappan utanför den avdelning denne bodde på. Vederbörande blödde då kraftigt från huvudet och näsan samt hade drabbats av andningsuppehåll.

Strax därefter inleddes ett återupplivningsförsök utan resultat. Den berörde avled under processen.

Under den utredning som skett sedan dödsolyckan har det kommit fram att den trappgrind som skulle förhindra brukaren från en fallolycka troligtvis varit olåst på grund av att andra brukare passerat trappan och glömt att låsa grinden.

Nu konstaterar de vårdansvariga i en lex Sarah-utredning att den aktuelle brukaren hade hittats i trapphuset bara en vecka före dödsfallet och att det var känt bland personalen att det slarvats med att låsa grinden till trappan, trots vikten av att hålla den låst för vissa brukare.

Alla grindar ska nu ha fått säkrare lås, samtidigt som individuella riskbedömningar ska utformas för varje boende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.