Fortfarande få jobb i växande bransch

Publicerad

I veckan pågår matmässan Särimner med SM i mathantverk i Östersund. Större än någonsin, men fortfarande är branschen liten i förhållande till det traditionella jordbruket.

Ost, bröd, charkuterier och till och med senap. Olika jurygrupper testade maten under tisdagen för att hitta vinnarna, som koras under onsdagen. Lokalt mathantverk ligger i tiden och antalet företag växer, men det är ofta små verksamheter. Jämtlands län ligger i täten när det gäller mathantverk med 200 företag, men de 20 största företagen har tillsammans bara 100 anställda – och då ingår Åre Chokladfabrik, Skärvångens bymejeri och Jämtlands bryggeri som står för hälften av det antalet.

– Vi märker att man anställer fler i företagen, men den vanlige mathantverkaren är ensamföretagare som dessutom ofta har annan verksamhet vid sidan, säger Liv Ekerwald på det nationella resurscentret Eldrimner.

Det har gjorts en enkät om framtiden och bland ett 60-tal mathantverkare i Jämtlands län så trodde man på ett 30-tal nya jobb de närmaste åren. Det ska ändå jämföras med de 4.000 personer som är sysselsatta inom jordbruket i länet.

– Jag tror att mathantverket kommer att växa men det kan inte ersätta det traditionella jordbruket, säger företagscoachen på LRF Marie Sjölin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.