Fortsatt bojkott av Avies

Uppdaterad
Publicerad

Både Härjedalens kommun och polisen i länet kommer att fortsätta sitt flygstopp med det kritiserade flygbolaget Avies.

Igår kom beskedet att flygbolaget Avies får flyga från länet i fyra år till. Det handlar om Östersund-Umeå och Sveg-Arlanda, och det var ett beslut som fick Härjedalens kommun att reagera.

– Det kom som en liten chock. Både Transportstyrelsen och Statens haverikommission har uttalat sig väldigt allvarligt i den här situationen och därför var vi lite konfunderade över vad som ligger till grund för upphandlingen, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S).

Polisen tveksam

Kommunen kommer att fortsätta sin bojkott av Avies, liksom polisen.

– Vi ska inte boka dom framöver, för mig är det en arbetsmiljöfråga. Vi vill ha besked om att det verkligen handlat om kraftfulla förändringar i flygbolaget, säger Stephen Jerand, områdeschef för polisen i Jämtland.

Sätta ned foten

Tillsammans med Regionen kommer man nu att skriva till Trafikverket och begära svar om hur man bedömt säkerheten hos Avies. Däremot kommer man fortsätta att skicka personal och patienter med flyg till Umeå, ett besked som moderaterna inte är nöjda med.

– Jag anser att vi måste sätta ned foten. Det är inte fråga om, utan när det här flyget ramlar ner, säger Christer Siwertsson (M), oppositionsråd i Regionen.

Flyger politikerna med Avies?

– De flesta gör det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.