Fortsatt trafikfara vid Ås skola

Uppdaterad
Publicerad

Efter åratal av trafikproblem utanför Ås skola i Krokom skulle kommunen äntligen fatta beslut om en lösning. Men så blev det inte.

Linda Maripuu följer med sin dotter och tre andra barn till Ås skola i Krokom. Klockan är runt åtta på morgonen när SVT Jämtlandsnytt träffar dem och barnen får trängas med bilarna längs skolvägen. Den sista biten saknar trottoar. Just den här tiden är det som mest trafikerat vid skolan därför väljer många att skjutsa sina barn dit. Vilket gjort att trafiken ökat ännu mer.

Somliga väljer att parkera alldeles framför ingången och sedan backa ut i körbanan, vilket inte heller ökar trafiksäkerheten. Andra stannar på femtonminutersparkeringen, som är avsedd för just det ändamålet, men somliga har bråttom och parkerar i fel färdriktning. Vissa morgnar är det mycket trångt om plats just där.

Intensiv trafik

– Jag tycker att det är obehagligt att gå här med barnen, i och med att vägen är smal och bilarna kommer väldigt nära barnen, och det är många bilar och man är rädd att det ska hända barnen något, att de ska halka, säger Linda Maripuu.

Det är alltså trångt om plats utanför ingången för förskoleklasserna och lågstadiet. Den intensiva trafiken vid skolan har gjort att Linda Maripuus familj och fyra andra familjer turas om att följa sina barn till skolan varje dag.

En som varit med och kämpat länge för en trafiksäkrare skolväg är föräldern Johan Arnesson.

– All trafik går ju in på den här Röstavägen och det kanske är Ås mest trafikerade väg på morgnarna, säger han. Och här ska barn gå, från förskoleklass. Jag tycker det är hemskt, framför allt för att man inte har gjort något. Man bollar det här mellan sig, politiker och tjänstemän, och det har gått fem år nu.

Rektor Annika Lööf-Sjölund är också länge krävt en bättre lösning.

– Det är en säkerhetsrisk för alla våra elever, säger hon.

Utreds vidare

Efter mycket utredande föreslog kommunens trafikhandläggare att bygg-och miljönämnden skulle fattas beslut om att ta bort möjligheten att släppa av barnen alldeles utanför skolan, eftersom det finns en annan bättre parkering alldeles i närheten. Men – för knappt två veckor sen – blev bygg-och miljönämnden beslut istället att frågan ska utredas vidare.

Men enligt kommunens trafikutredare är skälet att det kommit in ett förslag från föräldrahåll som man vill titta vidare på och ta fram en kostnadsberäkning på. Ett förslag om att bygga om femtonminuters-parkeringen istället för att ta bort den helt. Men Johan Arnesson är skeptisk.

– Men så här har de hållit på hela tiden. De har till och med tagit beslut och anslagit pengar i flera omgångar, men det kommer alltid något nytt som de hittar på. Det finns en ovilja känns det som, att göra något.

– Det brådska att man måste göra det här. Och nu vet jag att man har det här uppe och att det är ett prioriterat arbete i kommunen. Och det är ju jättebra. Vi behöver titta både på trafiksituationen och parkeringsplatserna, men man bygger inte bara bort problemet genom att titta på det, man måste titta på hela vägstrukturen, säger rektor Annika Lööf-Sjölund.

Man måste se över hur hela området kan göras mer trafiksäkert, inte minst med gångbanor och trottoarer, så att barnen kan gå till och från skolan och känna sig trygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.