Graffiti till stöd för mjölkbönderna

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar LRF i Jämtland till ett nytt knep för att stötta sina bönder och sprida sitt budskap ”mjölk är tjockare än vatten” – de tar in konstnärer som ska spraymåla stora höbalar runt om i hela länet.

Allt fler konstverk som detta kommer dyka upp runt om i Jämtland i veckan, spraymålade balar för att stötta de jämtländska mjölkbönderna, något som flera kan ställa sig bakom.

– Det är det absolut. När jag blev uppringd och man berättade om temat så tackade jag ja direkt, säger Daniel Hansson.

Han har cirka 5 gårdar att åka runt till för att spraymåla balar som ska stå längst de större vägarna.

– Förhoppningsvis så väcker det lite uppmmärksamhet det är det som är tanken. Jag tror det kommer bli häftigt, man åker runt i Jämtland och det här kommer återkomma lite här och där, säger Daniel Hansson.

Planen är att allt ska va klart tills på lördag, balarna kommer stå utställda på drygt 20 platser runt om i hela länet. Samtidigt som LRF tar till konstnärer så har idén om att hoppa över merjerierna och direkt ge pengarna till mjölkbönder fått fäste.

I Västernorrland så står nu ICA Supermarket-handlarna i startgroparna och inväntar vilken modell som kommer användas i Jämtland. I Dalarna så är handlarna också nyfikna och överväger att haka på.

Samtidigt så är frågan hur bönderna ska kompenseras på bästa sätt komplicerad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.