Gratis bassängbad

Uppdaterad
Publicerad

Trots ansträngd ekonomi i Ragunda så erbjuder kommunen gratis bad i tempererad bassäng.

Koppelhällans utomhusbad i Hammarstrand byggdes under de goda åren i början av sjuttiotalet. Ragunda kommun äger badet och bekostar nödvändigt underhåll. Men trots kommunens begränsade ekonomi har man valt att inte ta betalt för att bada.

– Det här är en oas i Hammarstrand och vi känner att det är viktigt att alla kan ta del av badet, oavsett vilken ekonomi man har, säger kommunalrådet Terese Bengard (S).

Långt ifrån alla kommuner erbjuder tempererat utomhusbad gratis. I Jämtlands län är det, förutom Ragunda, också i Strömsund. I länets största kommun, Östersund, måste man betala 120 kronor per vuxen, även om man bara använder utomhusbassängen vid Storsjöbadet.

Ragundas kostnad för Koppelhällans bad är ungefär 100 000 kronor per år. En ganska stor summa i en liten kommun. Och Terese Bengard har varit med om många möten där framtiden för badet har diskuterats.

– Vid varje budgetdialog så diskuteras Koppelhällans vara eller inte vara, men hittills har vi kommit fram till att badet ska vara kvar och vara gratis för besökarna.

Gratis inträde är märkligt nog också en besparing för kommunen. Man slipper  kostnaden för badvakt.

– Tar man inte inträde så behövs ingen badvakt. Besökarna badar på egen risk, precis som i vilken sjö som helst, förklarar Terese Bengard.

Koppelhällans badplats används också i simskoleundervisning eftersom Hammarstrand saknar badhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.