Foto: SVT

Hård kritik mot Arla

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen deltog mjölkbönder från Västernorrland och Jämtland vid Arlas stormöte i Sundsvall för att diskutera krisen för bönderna.

Cirka 130 mjölkbönder från Västernorrland och Jämtlands län deltog vid mötet i Sundsvall. Ilskan är stor efter att Arla på kort tid sänkt ersättning med totalt 15 öre. Det senaste halvåret har varit tufft med sänkta ersättningar gång på gång. Många mjölkbönder gjorde sin röst hörd vid mötet, många påpekade på att situationen är ohållbar.

– Kassorna är tomma, många får låna pengar till driften, de sa Ulf Sjölinder från Stöde som är mjölkproducent.

Många var upprörda och frågade gång på gång varför inte Arla skjuter till mer pengar när så många går på knäna. Men Arlas VD Christer Åberg gav inga löften om tillskott. Han påpekade att det just nu finns för mycket mjölk än vad världen efterfrågar, men han tror samtidigt att Arla går mot bättre tider.

För mjölkbönderna är läget extra tufft då priserna på foder skjutit i höjden. Ulf Sjölinder från Stöde tror att antalet mjölkproducenter kommer att halveras inom en kort period.

– Just nu känns det uppgivet. Arla måste göra nåt säger Ulf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.