Varnar för flygbolag

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen går ut med en varning för det estniska flygbolaget Avies som bland annat flyger från Östersund och Sveg.

Sedan en tid tillbaka håller Haverikommisssionen på att utreda en incident som inträffade i Torsby i januari i år och som rör det estniska flygbolaget Avies. Och trots att utredningen inte är klar går nu Haverikommissionen ut och varnar för flygbolaget. Enligt Haverikommisssionen klarar inte bolaget av att göra beräkningar för hur deras flyg ska landa på snöiga och isiga banor.

– Anledningen till att vi gått ut med den här säkerhetsrekommendationen nu är för att vintern är i antågande och den här linjeoperatören flyger på många sträckor i norra Sverige, säger Stefan Christensen på Haverikommissionen.

SVT granskar Avies

Säkerheten ifrågasatts även tidigare

Det är inte första gången som Avies granskas. De senaste åren har fem utredningar skett, tre i Sverige och två i Estland. Av dem handlar fyra om avåkningar. Enligt Dagens industri har också Trafikverket tidigare krävt att tillståndet ska dras in.

Bolaget trafikerar flera sträckor i Sverige däribland Östersund – Umeå och Sveg – Stockholm.

Enligt DI har Avies vd nu sagt att deras piloter fått rätt underlag för att kunna göra korrekta halkberäkningar. Men enligt Stefan Christensen har Haverikommissionen inte sett detta underlag än.

Läs på Statens haverikommissions sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Avies

Mer i ämnet