Hedersvåld i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Att växa upp under hot och hedersrelaterat våld. Det är vardag för tusentals ungdomar i Sverige. Och svenska myndigheter har mycket att lära på området. Under torsdagen hölls ett välbesökt seminarium i Östersund.

Sara Mohammad föreläste under förmiddagen och vet vad hon pratar om. Hon växte upp i Irakiska delen av Kurdistan. Blev könsstympad som litet barn och tvingades av sin egen storebror, att som 17-åring gifta sig under dramatiska former:

– Min bror höll en kalashnikov mot mitt huvud och tvingade mig att säga ”ja” till giftemålet med en mycket äldre man, som jag aldrig tidigare träffat.

Sara Mohammad är grundare av riksföreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” som arbetar mot hedersrelaterat våld genom att delta i sådana här seminarier, där deltagarna idag till stor del bestod av myndighetspersonal, som i sin yrkesutövning kan stöta på de här frågorna:

– Man får mycket tankar som väcks. Så jag tror att en sådan här dag är jättenyttig. Det säger Marianne Nilsson, verksamhetsutvecklare på Landstinget i Jämtlands län.

Sara Mohammad menar att det finns stora brister i myndigheternas kunskaper kring hedersrelaterat våld:

– Det kan hon nog ha rätt i. Vi kunde säkert göra mycket annorlunda om vi hade mer kunskap på området, det säger Märta Warg på åklagarkammaren i Östersund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.