Jämtland i sjukskrivningstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlands län ligger ständigt i topp när det gäller sjukskrivningar och landstinget verkar inte veta hur man ska komma åt problemet.

År efter år är sjuktalet högts i Jämtlands län visa statestik från Försäkringskassan. Trots att landstinget här är en av dom län som fått mest pengar i nationella satsningar i Sverige så har man inte lyckats sänka sjuktalet.

– Ja tyvärr har vi för höga sjuktal i länet och har haft under en längre tid. Vi har gjord massa insatser för att sänka sjuktalet men vi har inte fått de resultat vi önskat, säger Nina Fållbäck-Svensson biträdande landstingsdirektör.

Nyligen kom de en undersökning som visade att dom i Västerbotten mår psykist bäst i landet och dom ligger betydligt bättre till än Jämtland när det gäller sjuktalet. Här har man i 30 år jobbat med att försöka förbättra folkhälsan genom att kalla alla 40, 50 och 60 åringar till en hälsoundersökning.

– Man hittar diabetes, man hittar högt blodtryck så man kan förebygga sjukdomarna, säger Anna Brodin distrikssköterska Tärnaby.

För några år sedan följde Västernorrland- och Norrbottens län efter i samma fotspår som Västerbotten. Jämtlands läns landsting fick i samma veva frågan att vara med på tåget men tackade då nej.

– Jag tror inte det är de enskild som gör att dom har lägre sjukskrivningstal men det är en viktigt insats som dom gör, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Jämtlands läns landsting ska nu ta omtag i frågan och ska försöka ta reda på dom bakomliggande orsakerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.