Nazistiska flaggor i Bräcke

Uppdaterad
Publicerad

Flaggor, med vad som är nazistiska symboler hade under natten till lördagen hängts upp i Bräcke. Flaggorna hängde utanför ett hus där det bor flyktingar.

Flaggor med högerextrema symboler hängdes upp utanför ett hyreshus i Bräcke i helgen.

Flaggorna med keltiska kors, som sätts i samband med nazism och högerextremism, upptäcktes på lördagsmorgonen. Det var Lennart Bäckström från Öratjärndalen som upptäckte flaggorna:

– Jag reagerade direkt, berättar Lennart. Jag såg framförallt örnen som är en symbol som ofta används i nazistiska sammanhang.

Lennart Bäckström tog bilder på flaggorna som hängde på soptunnor utanför hyreshuset. I huset bor många flyktingar från bland annat Afghanistan. Lennart Bäckström kontaktade också polisen.

– Jag ville att polisen skulle komma på en gång och utreda ärendet, men det kunde de inte, säger han.

Polisen har tagit emot Lennarts anmälan och ärendet kommer att utredas av Bräckepolisen. Det kan röra sig på hets mot folkgrupp och därmed vara brottsligt.

När SVT Jämtlandsnytt besökte gatan där flaggorna hängts upp, kunde vi se att flaggorna låg kvar, i soptunnorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.