Foto: SVT

Hovrättsdom i Krokomsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Hur långt sträcker sig chefers arbetsmiljöansvar? Den frågan har ställts på sin spets i det så kallade Krokomsmålet. På tisdagen kommer Hovrättens dom.

Fallet handar om Lars Persson, som arbetade på Krokoms kommun.  Han kände sig mobbad på  och försökte få hjälp av kommunen. Men efter ett uppsägningsbesked så tog han sitt liv 2010.

Lars Persson hade en konflikt med sin närmaste chef, en konflikt som drog ned honom i en djup depression.

Chefer åtalas efter självmord

Två andra chefer, med arbetsmiljöansvar, åtalades vid Östersunds tingsrätt för brott mot arbetsmiljölagen. Tingsrätten ansåg att de två inte hade gjort tillräckligt för att lösa konflikten och de dömdes till villkorlig dom och dagsböter för grovt arbetsmiljöbrott. Hovrättens dom idag kan bli prejudicerande.

– Det är klart att det kan bli prejudicerande, säger Åse Schoultz, åklagare i ärendet. Det finns inget annat fall prövat i Sverige.

Frågan är alltså hur långt arbetsmiljöansvaret sträcker sig.

I hovrätten yrkande åklagare på strängare bötesstraff medans försvaret vill fria helt. Domen meddelas klockan 11:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet