Foto: SVT

Illegal jakt ökar

Publicerad

Den illegala jakten på rovdjur ser inte ut att minska. Tvärtom så anmäler Länsstyrelsen i Jämtland fler och fler fall till åklagare.

– Vi tycker att vi ser en ökning när det gäller antalet misstänkta fall av grova jaktbrott när det gäller rovdjur, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT Jämtlandsnytt.

Enligt uppgifter från polisen så anmäldes det 13 fall av illegal rovdjursjakt under 2013. Året innan låg antalet på sex. I Västernorrland har bara två fall anmälts till polisen de senaste fem åren så det verkar vara ett större problem i Jämtlands län.

– Förutom att vi anmäler fler ärenden till åklagaren så tycker vi oss se att i vissa områden minskar antalet individer av olika arter, säger Johan Nyqvist. Vi har även en del indicier som tyder på jakt med det är inget vi kan gå vidare med.

Till illelgal jakt på rovdjur räknas jakt på varg, lo, järv, björn och kungsörn. De är statens vilt och får inte jagas som annat vilt. I hela Sverige anmäls ett 60-tal fall av illegal rovdjusjakt per år men bara en tiondel leder till åtal:

– Det beror ju på att brotten är väldigt svårutredda, säger miljöåklagare Christer B Jarlås. För att få en fällande dom så krävs nästan att brottat uppdagas när det görs, eller i vart fall kort därefter. Misstänkta jaktbrott som har skett någon vecka innan de upptäcks är i princip omöjliga att få en fällande dom på.

Mörkertalet när det gäller illegal jakt är stort. Enligt en forskningsrapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, så kanske bara några promille av antalet verkliga fall upptäcks och anmäls till polisen.

Den illegala jakten påverkar också länsstyrelsens möjligheter till att bevilja skyddsjakt när ett rovdjur ställer till problem.

– Vå får ju ett sämre underlag, säger Johan Nyqvist. Det är svårare för oss att veta hur många individer av olika arter det finns i ett område och därmed också svårare att tillexempel bevilja skyddsjakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.