Foto: TT

Influensan på gång

Publicerad

Årets influensasäsong är i antågande och på tisdag börjar vården vaccinera. I år är det flera influensor på ingång.

Varje år erbjuder landstingen vaccinering mot årets säsongsinfluensor. Främst rekommenderas äldre och människor med olika kroniska sjukdomar att vaccinera sig. Även gravida bör ta sprutan. I vinter ser det ut att vara flera influensor på väg.

– Vi har fått rapporter från sydostasien, där alla influensor startar, om att svininfluensan är på väg, säger Hans Boman, smittskyddsläkare till SVT. Dessutom är det ett par influensor till som florerar.

2009 genomfördes en massvaccination i Sverige, mot svinifluensan. Efter det har vaccinationsvilligheten dalat ordentligt. 2011/2012 vaccinerade sig bara en tredjedel av pensionärerna i Jämtland och Västernorrland. Långt ifrån så många som vården vill alltså. Hur det blir den här vintern vet vi inte ännu, men de vi frågade i Östersund i dag verkar ska vaccinera sig.

– Det har jag alltid gjort, säger Nelly Wiksten.

Hon får medhåll från sitt sällskap Mille Järverud. Han ska också vaccinera sig.

– Har man väl börjat vaccinera sig, är det väl bara att fortsätta, säger Gunvor Persson. Jag har då aldrig haft några besvär av det.

Hennes man, Kåre, känner en del som inte vaccinerar sig.

– Men dom brukar bli förkylda, skrattar Kåre Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.