Inga fjällrävsungar i år

Uppdaterad
Publicerad

Inte en endaste kull av fjällräv har hittats i Skandinavien i sommar. Ovanligt, och nu måste ytterligare åtgärder sättas in för att rädda de fjällrävar som finns kvar.

I fjol var det rekord men i år är det kris. Det handlar om ett av våra mest hotade rovdjur, fjällräven. Nu måste krisinsatser sättas in.

Den akut hotade fjällräven balanserar på gränsen till överlevnad. Under ett antal år nu har insatser gjorts för att rädda rävstammen. Men det här året ser det dystert ut.

– Vi har inte kunnat konstatera en endaste föryngring i år, säger Ruben Johansson på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT Jämtlandsnytt. Inte i hela Skandinavien faktiskt.

I fjol däremot var det annorlunda. Då föddes fler valpar än på väldigt många år, omkring 800 i Skandinavien, och hälften av dom i Jämtlandsfjällen. Men i fjol var också ett extremt bra gnagarår.

– Det är väl så att fjällräven ska anpassa sig efter födotillgången, och i år är det extremt lite gnagare, säger Ruben Johansson. Gnagarbristen påverkar också ripstammen.

Under många år har stora insatser gjorts för att rädda fjällräven. Genom stödutfodring och avskjutning av det största hotet, rödräven. Nu måste insatserna intensifieras.

– Vi kommer att öka stödutfodringen nu i sommar, säger Ruben Johansson, för att säkerställa att den stam som finns överlever till nästa gång det blir ett bra gnagarår. Dessutom ska avskjutningen av rödräv utökas i höst. Vi måste ju se till att fjällräven överlever i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.