Fortfarande inga klara besked om filialen i Östersund

Inga pengar till museisatsning

Uppdaterad
Publicerad

När regeringens budget presenterades idag saknades den väntade satsningen på en filial i Östersund till Nationalmuseum.

Statens museer har ju ett uppdrag att synas ute i landet, och Nationalmuseums planer på att starta en filial i Östersund är en del av det arbetet. Sedan tidigare har Moderna museet en filial i Malmö och Sjöfartsmuseet en filial i Karlskrona.

Men i budgetpropositionen som presenterades idag lyste den väntade satsningen på Nationalmuseum Norr med sin frånvaro. Ett faktum som blev en chock för Jamtli och lokala politiker.

– Min första reaktion var chock. Förslaget var genomarbetat och väl förankrat, säger Jamtlis chef Henrik Zipsane.

– Jag har kontaktat statssekreteraren i morse för att försäkra mig om att pengarna finns kvar och det gör de. Satsningen kommer i ett särskilt beslut, säger Karin Thomasson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersund.

Förklaringen till att Nationalmuseum Norr inte var med i budgeten skulle vara att han man inte hunnit informera den nya kulturministern, Alice Bah Kuhnke. Men det är bråttom.

– Om vi kan få besked innan nyår så är det inga problem. Men om det skjuts framåt så finns det en hel del psykologi kring det här. Näringslivet är positivt men tålamodet har en gräns, säger Zipsane.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.