”Ingen öppning för Åre-Trondheim”

Uppdaterad
Publicerad

I december kommer IOK att ta ställning om 40 nya regler för verksamheten, bland annat möjligheten att ha arrangemang utanför värdstaden.

I förslaget heter det att ”IOK ska också kunna godkänna att arenor utanför värdstaden används samt i undantagsfall också i ett annat land av miljö- och hållbarhetsskäl.”

På Svenska olympiska kommittén, SOK, tolkar man förslaget som att det framförallt handlar om ett stöd för Stockholm-Åre. Däremot är det inte en öppning för ett OS över Kölen, mellan Trondheim och Åre.

– Det handlar inte om Åre och Trondheim, det är att gå för långt. Som jag ser det så handlar det om mer topografiska problem, där tävlingarna ligger nära en nationsgräns, säger Björn Folin, mediaansvarig på SOK.

Däremot tror man att förslaget kan göra det lättare för Stockholm-Åre.

– Grunden i förslaget är att man ska bygga så få anläggningar som möjligt och att mer använda det man redan har, säger Folin.

Åsling optimistisk

Centerrriksdagsmannen Per Åsling är dock optimistisk. Under rubriken ”Nu ökar möjligheterna för ett OS i Jämtland tillsammans med Norge”, skriver han att ”Jämtland och Trondheim innehar redan idag både goda förutsättningar i anläggningar, stora delar av infrastrukturen och kanske framförallt – vi har faktiskt vinter här.”

Åsling vill att vill att norska och svenska olympiska kommittéerna nu ska diskutera hur de nya reglerna ändrar förutsättningarna för en gemensam OS-ansökan. Han kommer själv också ta kontakt med SOK-ledamöterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.