Inget utanförskap för Idun

Publicerad

I våras placerades en ung kviga ut i den vilda myskoxstam som finns i Härjedalen. Nu planeras ytterligare ett släpp för att bevara och förhoppningsvis föröka stammen.

I västra Härjedalen  finns dom sju myskoxar som utgör den svenska stammen. I våras gjordes ett väldigt viktigt utsläpp för bevarandet av stammen då den två åriga kvigan Idun anslöt.

– Det gick jättebra, hon fick snabbt veta genom ledarkon i vilken ordning hon skulle äta och sedan har det bara rullat på, säger Stefan Mörtberg projektledare för Rädda myskoxen.

Idun är född och uppvuxen i Myskoxhängnet som finns i Tännäs. I fyra år har man där avlat fram kalvar som kan säkra upp den svenska stammen.

– Det är det enda hängnet som finns i Sverige så det är jätteviktigt för genitiken i den svenska myskoxestammen, säger Hielke Chaudron, vårdare av Myskoxehängnet.

Det finns fem myskoxar i hängnet varav en kalv som föddes i våras och hon ska släppas ut till den vilda hjorden  när hon vuxit på sig, så hon kan klara av det hårda vädret på fjället.

– Framöver hoppas vi på att kunna säkerställa stammen. Sedan skall vi diskutera med intresenterna hur vi går vidare. Men först skall  stammen nå 30 djur, säger Stefan Mörtberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.