Jämtlandsregissör nominerad

Uppdaterad
Publicerad

Clara Bodén som ligger bakom filmen ”lgh+bil+allt jag har och äger” blev överraskad när beskedet kom om en nominering till guldbaggegalan. Filmen är ett forskningsprojekt.

Clara som är uppvuxen på Frösön och numera bor på Rödön startade de här filmprojektet 2010.

Hon blev klar med filmen för snart ett år sedan och då hade den premiär vid Göteborgs filmfestival den 26 januari. Och nu på måndag exakt ett år senare firar hon det med att sitta på guldbaggegalan med en nominering för bästa dokumentärfilm.

– Det känns fint, det gör det. Det känns roligt och bra för filmen, säger Clara.

Filmen, lägenhet plus bil plus allt jag har och äger, handlar om maktstrukturer om att växa upp i en stad eller på landsbygden.

– Utgångspunkten i en mening som min lillasyster sade till mig och mitt svar på hennes mening. Och meningen var: ”Clara vet du vad, jag tror inte att jag är mer än Jämtland” och det jag svarar henne: ”Det klart att du är”.

Men filmen innehåller inte bara Claras egna reflektioner utan är ett stort arbete med dokumenterade intervjuer från ungdomar här i Jämtland.

– Den handlar om plats och identitet men även att vi lever i en tid av urbanisering och centralisering, säger Clara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.