Foto: SVT

JO kritiserar åklagare

Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar miljöåklagare Stig Andersson i Östersund för att en utredning av en arbetsplatsolycka i LKAB:s gruva i Malmberget tagit alldeles för lång tid.

Det var i maj 2010 som två personer omkom vid en arbetsplatsolycka i LKAB:s gruva i Malmberget. I januari i år, nästan fyra år efter olyckan, klagade anhöriga till JO eftersom man var orolig att brottet skulle preskriberas.

Justitieombudsmannen riktar nu kritik mot åklagaren, Stig Andersson, för att han inte tillräckligt aktivt drivit utredningen framåt. Även polisen och ledningen för åklagarkammaren för miljöbrott får kritik.

– Det är aldrig roligt att få kritik, säger Mats Palm, chefsåklagare för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till SVT Jämtlandsnytt. Och den är befogad. Arbetsbelastningen på miljöåklagarna i Östersund har varit och är hög och polisen har inte haft miljöutredrare i den omfattning som skulle behövas.

I dag finns mer resurser, både för åklagarna i Östersund och hos polisen, men fortfarande är miljöåklagarnas arbetsområde stort.

– Vi har i dag tre miljöåklagare i Östersund, säger Mats Palm. De arbetar över hela Norrland. Dessutom har vi en åklagare i Malmö som bara jobbar med ärenden för Norrland.

När det gäller utredningen av olyckan i Malmberget så är nu åtal väckt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.