Jon Henrik laddar i Mittådalen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen gjorde Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen i Härjedalen succé i ett talangprogram på tv. Han berörde tusentals människor när han jojkade till sin bästa kompis som gått bort. Nu ska han vara med i Melodifestivalen.

27-årige Jon Henrik Fjällgren är hemma i Mittådalen och laddar inför den stora musiktävlingen i Östersund på lördag.

– Jag trodde aldrig jag skulle vara med om det, men det känns bra, säger han och berättar att många bekanta länge velat se honom i tävlingen.

Melodifestivalen 2015

Det var i februari förra året han gjorde succé i tv-programmet Talang Sverige i TV3. Han vann tävlingen med ”Daniels jojk”, en hyllning till hans bortgångne vän.

Kan jojka om allt

– Jojk är uppbyggt på känslor och hur livet har varit. Man kan jojka människor, personer, djur – allt möjligt kan man jojka.

Det är med en nyskriven jojk han kommer att tävla i Melodifestivalen. Ett framträdande han har planerat in i minsta detalj.

– Jag har alltid haft en bild i huvudet om hur jag vill göra en show. Jag vill göra en show som aldrig kommer glömmas bort, som alltid kommer finnas kvar hos människor. 

Tänker likadant som när han driver ren

Men han vill inte spekulera i sina chanser att vinna.

– Så långt ska man aldrig tänka. Det är ungefär som när man driver ren, har man chans att hinna till gärdet innan mörkret kommer, det kan man inte säga. Samer är ju så att de inte riktigt planerar utan de tar dagen som den kommer, det är så jag tänker. Först och främst ska jag prova att ta mig igenom den första delen och göra det bästa jag kan, och sen får jag vara väldigt glad för att jag överhuvudtaget är med i Melodifestivalen. Bara det är en stor grej för mig.

Se intervjun med Jon Henrik Fjällgren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet