Dyra mellobiljetter till salu

Uppdaterad
Publicerad

Inom en kvart hade alla biljetter till Melodifestvialens direktsändning 21 februari i Östersund sålt slut. Fast kort därefter fanns ändå biljetter ute till försäljning – fast till tre gånger så högt pris.

Intresset för biljetter till Melodifestivalens deltävling i Östersund var stort. Redan tidigt på fredagsmorgonen köades det utanför turistbyrån i Östersund för att få tag på biletter. Och när biljetterna sedan släpptes klockan nio tog det bara några minuter så var de slutsålda, både på Turistbyrån och hos Ticnet som är det officiella biljettombudet.

Men trots att det är slut hos det officiella biljettombudet så finns ändå biljetter till salu. Under förmiddagen dök biljetter upp hos Biljettshop.se. Men till ett betydligt högre pris än hos Ticnet. På Ticnet kostade de dyraste biljetterna 795 kronor. På Biljettshop.se låg priset mellan 2995 kronor och 2295 kronor.

Tillgång och efterfråga

– Det handlar om tillgång och efterfråga. Det är väldigt stor efterfråga på biljetter till den här deltävlingen, säger Henrik Jonsson som är vd för Biljettshop.se.

Enligt honom köper hans företag in biljetter av privatpersoner och företag. Men hur många biljetter Biljettshop.se totalt sett kommit över vill han inte säga.

– Det är en affärshemlighet.

Klart är dock att Östersunds deltävling är en kassako. Bara deltävlingen i Örebro har lika höga priser som just Östersund.

– Det är som sagt väldigt stor efterfråga i just Östersund, säger Henrik Jonsson.

* Kan priserna komma att stiga ytterligare på grund av just efterfrågan?

– Nej, det tror jag inte.

Biljetter såldes även före 24 oktober

Det är inte första gången om biljetter dyker upp på andra ställen än hos Ticnet. Redan i september kunde SVT berätta om biljetter som såldes till melodiefestivalens olika deltävlingar på sajten Biljettnu. SVT:s samarbetsparter när det gäller arrangemanget Live Nation varnade då för ”svarta biljetter”, så kallade andrahands-biljetter som såldes.

– Konsertbesökarna blir lurade eftersom biljetterna släpps först den 24 oktober och skulle det vara så att det tar slut så finns det ingen garanti för att dom här andrahandstjänsterna får tag i biljetter för att kunna leverera som man lovat, sa Kristofer Åkesson på Live Nation till SVT då.

Även på Biljettnu fanns under fredagen biljetter till deltävlingen i Östersund att köpa. Även där var de dyrare än Ticnets originalpris. Där låg priserna på mellan 995 och 1495 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.