Krav på ökade resurser

Uppdaterad
Publicerad

För att polisen ska kunna klara bemanningen i Jämtlands län med den nya polisorganisationen så krävs mer resurser, omkring 21 miljoner till kommunerna i länet. Det skriver Strömsunds kommun till justitieminister Morgan Johansson.

Strömsunds kommun för fram synpunkter på den nya polisorganisationen i brev till bland andra justitieminister Morgan Johansson. Oron är stor för konsekvenserna av reformen:

”Strömsunds kommun ser små förutsättningar för att vi och Polisen tillsammans kommer att nå de viktiga målsättningar som reformen avser om det inte finns en rimlig bemanning inom de olika delarna i det vidsträckta lokalpolisområdet.” Det skriver kommunstyrelsens ordförande Gudrun Hansson vid Strömsunds kommun.

Kommunen fastslår att det behövs mer resurser för att klara uppdragen. Varje kommun i länet, med undantag av Östersund, skulle behöva mer pengar.

”Varje kommun i Jämtlands län utom Östersund borde ha en utökning av sin ram på cirka 3 miljoner kronor vardera. Detta motsvara cirka 4-5 poliser inklusive utrustning m.m.” skriver kommunen.

Totalt borde alltså 21 miljoner kronor tillföras kommunerna inom de två lokalpolisområdena i Jämtlands län, menar Strömsunds kommun.

Kommunen har analyserat tillgängligt underlag och gjort sin kalkyl med utgångspunkt från det kommunala utjämningssystemet för räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.