Kritik mot ortopeden

Uppdaterad
Publicerad

Ortopeden på Östersunds sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på grund av en försenad diagnos av en höftfraktur.

Det är vårdgivaren Region Jämtland som kritiseras, ingen enskild vårdpersonal, skriver IVO i sitt beslut.

Det rör sig om ett ärende där patienten sökte vård tre gånger på ortopedakuten på grund av tilltagande smärta. Först vid det tredje besöket beslutades om magnetröntgen och frakturen upptäcktes.

Patienten fick opereras med hel höftprotes. Enligt IVO, är orsaken bristande rutiner och man klandrar alltså ingen enskild sjukvårdspersonal.

Efter händelsen har kliniken infört nya rutiner som innebär större frikostighet med höftröntgen. Man har också redovisat till IVO att det aktuella ärendet tas upp vid introduktion av nya läkare och att det diskuteras vid arbetsplatsträffar. Dessutom införs digital diktering vilket förväntas minska risken för försenade utskrifter av diktat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.