Foto: SVT

Kritiserat flygbolag kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken mot flygbolaget Avies. Den estniska myndighet som gett bolaget rätt att flyga ska nu granskas av den Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten rapporterar P4 Dalarna.

Kritiken har varit hård mot Avies. Flygbolaget som bland annat trafikerar Östersunds och Svegs flygplatser har haft flera olyckstillbud.Haverikommissionen har utrett dessa och gick i förra veckan ut och varnade för flygbolaget.

Transportstyrelsen har belagt ett av bolagets plan med flygförbud. Men är maktlösa att göra mer eftersom Avies estniska flygtillstånd även gäller i Sverige. Den Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA ska nu granska hur den estniska luftfartsmyndigheten, som inte stoppat Avies, sköter sitt jobb.

Kritik mot flygbolaget Avies

– Vi har fått indikationer på att de ska åka dit ganska snart. Och då ska de kontrollera om myndigheten har allting på plats för att de ska kunna genomföra sitt uppdrag enligt reglerna. Det viktigaste nu är att den estniska myndigheten förmår ta sitt ansvar, säger Transportstyrelsens representant i EASA:s styrelse Ingrid Cherfils till Radio Dalarna.

Både piloternas och flygteknikernas fackföreningar kräver att Trafikverket bryter avtalet med Avies.

– Trots de allvarliga brister och uppsåtliga brott som konstaterats i tidigare utredningar har Trafikverket inte använt sin möjlighet att säga upp avtalet med Avies. De nya uppgifterna från Transportstyrelsen och Haverikommission visar att Avies inte har förbättrat den helt oacceptabelt låga nivå av flygsäkerhet som finns i bolaget, skriver Svensk Pilotförening och Svensk Flygteknikerförening i ett gemensamt uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot flygbolaget Avies

Mer i ämnet