Kulturhuset räddas

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Jessica Nyman från Järpen ställer just nu ut på kulturhuset. Tre år har det tagit att göra de här tavlorna, och det är både oljemålningar och fotografier.

Och hon är glad att Åre kommun har beslutat att inte sälja kulturhuset i Järpen.

– Det är jättebra att det blir kvar. Särskilt för oss ungdomar som gillar rock´n roll för det visas här också, säger konstnären Jessica Nyman.

I 25 år har kulturhuset drivits i Järpen. Men i vintras meddelade politikerna att de ville sälja det för att minska kostnaderna.

Konstmaraton

Då startade Åre konstförening ett konstmaraton. I 42 veckar har det pågått och hittills har över 70 utställningar ordnats .Runt 100 besökare i veckan har kommit.

I dag jublade medlemmarna i konstföreningen:

– Det är fantastiskt! Vi har jobbat för det här så länge och är så glada att vi kunde påverka kommunen, säger Marika Wahl-Lindberg, Åre konstförening

100 000 kronor kostar kulturhuset för kommunen per år.

Kräver motprestation

Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) säger till SVT Jämtlandsnytt att föreningen visat att det finns ett behov och att man kan skapa en bra veksamhe.

Därför har kommunen nu valt att att tillföra pengar till budgeten och inte sälja fastigheten.

Men de kräver en motprestation:

– Vi måste ha minst tio utställningar per år varav fyra ska vara av yrkesverksamma konstnärer. Före konstmaratonarragemanget hade vi tre per år men det blir inga problem att ordna tio. Vi har flera som står på kö för att ställa ut här, säger Marika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.