Kungsgårdsviken invaderas – landvägen

Uppdaterad
Publicerad

På Frösön har båtklubbarna som driver Kungsgårdsvikens gästhamn drabbats ekonomiskt av att bilburna badgäster inte betalar för sig när dom använder klubbens anläggning.

Det är trångt på den smala grusvögen ner till Kungsgårdsviken på Frösön. Nu under värmeböljan har fler hundra personer per dag sökt sig till badstranden som ligger vid gästhamnen. Och det har ställt till det för den ideella förening som sköter om Kungsgårdsviken.

– Fantastiskt och jättekul att så många hittat hit. Men problemet är att många inte vet om att det är en ideell förening som sköter Kungsgårdsviken och att vi har ett visst behov av att besökare betalar för sig, säger Bosse Eklund som är ekonomiansvarig för Kungsgårdsvikens gästhamn.

– Jag tror att folk har uppfattningen att det är en kommunal anläggning och att ingenting kostar, fortsätter Bosse Eklund.

Hamnavgiften för båtar är 75:- per dag och där är betalningsviljan god. För bilar vill föreningen bara ha 30 kr per dag. Men häromdagen så hade endast tre av ungefär 50 bilar betalt avgift.

Förutom gräsklippning, städning och påfyllning av papper så har de många besökarna också gjort att avloppssystemet blivit underdimensionerat. Och det medför högre kostnader för båtklubben menar Bosse Eklund.

– Vi kommer att behöva tömma brunnarna kanske tre gånger den här säsongen. Det kommer att kosta oss över 10 000 kronor. Det är till sådana utgifter vi gärna vill ha lite ekonomisk hjälp från de besökande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.