Kvinnojouren får halverat bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren känner stor oro inför framtiden. Allt fler kvinnor tar kontakt med jouren samtidigt som bidraget minskas.

Bara hittills i år har 90 kvinnor haft kontakt med Kvinnojouren. Kvinnorna kommer från hela länet. Frustrationen är stor på grund av sena besked om pengar och hot om minskade bidrag.

– Jag tror att politikerna tror att de kan tjäna pengar på att inte stötta oss, säger Jessica Rundberg. De kan aldrig få det vi gör biilligare.

Enligt Socialstyrelsen ska kommunen tillhandahålla skyddat boende och  ha en verksamhet för kvinnor, män och barn som utsatts för våld.

Cristine Persson (C) sitter den sociala samrådsgruppen.

– Förslaget är att Kvinnojouren ska få 800 000 kronor 2015. Sen vill vi satsa på Centrum mot våld. Den kommunala verksamheten som föreslås få 2,2 miljoner kronor.

Centrum mot våld är en bredare verksamhet, men Kvinnojouren behövs också , säger Cristine Persson.

– Men vi kan inte skriva avtal på mer än ett år  med Kvinnojouren eftersom det är en förening som söker bidrag. Då måste vi göra en upphandling. Det kan innebära att ett företag eller en annan förening  lägger ett lägre bud,

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.