Kvotflyktingar vill lämna Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska flyktingfamiljen vi berättade om i fredags är nu tillbaka i Strömsund. Men de fyra systrarna i familjen är inte alls nöjda hur hanteringen har skötts. Och nu vill de flytta från kommunen eller lämna Sverige.

Familjen kom som kvotflyktingar från Syrien till Strömsunds kommun i slutet av oktober. Det är fyra systrar och deras svårt sjuke far, som har alzheimer och är rullstolsburen.

För några dagar sedan åkte deras far in akut till sjukhuset i Östersund. När han var färdigbehandlad ville familjen inte hem till lägenheten i Strömsund. Systrarna beskriver lägenheten som mycket olämplig för deras far dessutom ligger den på tredje våningen utan hiss.

På fredagkvällen tvingades hela familjen ändå att åka tillbaka till Strömsund där pappan las in på Närvårdsavdelningen. Systrarna vill själva ta hand om sin far men kommunchefen tror att de inte förstår hur omvårdnaden om de äldre fungerar i Sverige:

– Det finns säkert mera att göra. Och i morgon kommer vi ha ett extra möte med dem för att ytterligare förklara vad som gäller, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund.

En anledning till att familjen placerades i den här lägenheten är att Strömsunds kommun fick information om familjen vårdbehov så sent.

Nu vill inte systrarna vara kvar i Strömsund längre. Får de inte byta kommun vill de lämna Sverige och de vill helst ha en advokat som hjälper till att föra deras talan.

Uppdatering 23 november 2015: Det här artikeln skrevs i november 2014. Den har börjat spridas igen. Var medveten om det! / SVT Nyheter Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.