”Lagstifta om nattis”

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner borde vara skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Det menar S-kvinnorna i Vaplan, Krokoms kommun.

På söndagen var det stängt på förskolan i Nälden. Inte så konstigt kanske. I Krokoms kommun finns ingen kommunal barnomsorg att få under kvällar, nätter och helger.

– Det ställer till det för småbarnsföräldrar, säger Katarina Rosberg som är ledamot i Vaplans socialdemokratiska kvinnoklubb.

I dagarna har kvinnoklubben skrivit en motion till vårens partikongress. I den föreslår de att man måste börja lagstifta om kommuners skyldighet att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.

– I dag är vi ju vana att få service 24 timmar om dygnet men då måste också någon jobba inom serviceyrkena, säger Katarina Rosberg.

Men finns ingen barnomsorg kan det bli svårt att jobba.

– Det kan leda till att du inte kan jobba heltid, att du måste tacka nej till jobb.

Kan ge ökad inflyttning

I dag bör kommuner sträva efter att erbjuda barnomsorg efter behov. Det har inneburit att ungefär hälften av landets kommuner har så kallat nattis.

– Ska vi kunna få till inflyttning till kommunerna så måste vi skapa förutsättningar och det här är en väldigt viktig del, säger Mi Bringsaas som är ordförande i Vaplans kvinnoklubb.

Men det kan inte bli väldigt dyrt för små kommuner som redan nu har en knaper ekonomi?

– Det är klart att det kommer att kosta men har du människor som går arbetslösa eftersom de inte kan ta de jobb som erbjuds, så är inte det heller någon billig lösning. Så i slutänden tror jag det kan löna sig, säger Mi Bringsaas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.