Foto: SVT

Läkarlöner höjs med 48 procent

Uppdaterad
Publicerad

Läkarbristen vid hälsocentralen i Brunflo är så akut att landstinget nu beslutat höja lönen för interna stafettläkare dit med 13 000 kronor i veckan, till 40 000 kronor. Förhoppningen är att Brunflo på så sätt kan få bättre tillgång till läkare.

Hälsocentralen i Brunflo fungerade relativt bra, tills dess att landstingspolitikerna beslutade om ett totalt stopp för stafettläkare sommaren 2013. I ett slag tappade Brunflo de allra flesta av sina fasta läkare, som antingen sa upp sig eller bytte jobb inom landstinget. Man har försökt hjälpa upp situationen med stafettläkare, men det har inte fungerat tillfredsställande.

Därför har landstinget i Jämtland beslutat att höja ersättningen för de så kallade internstafetterna – läkare som är anställda av landstinget, men som på sin lediga tid, arbetar som stafettläkare på andra ställen inom landstinget. Tidigare har ersättningen legat på 27 000 kronor i veckan för läkare med specialistkompetens och 23 000 kronor i veckan för ST-läkare. Den nya ersättningen är nu 40 000 kronor i veckan för specialistläkare och 30 000 kronor för ST-läkare.

– Det här är en åtgärd som gäller fram till i mars, för att få till läkarsituationen i Brunflo. Det säger verksamhetschefen för primärvården i länet, Olle Christmansson.

Man hoppas att det rejäla lönelyftet ska få några av de sex vakanser som finns, att fyllas med internstafetter. Tidigare har landstinget tagit in bemanningsföretag, men det är någon som blivit svårare.

– Vi i norrlandstingen har märkt nu på sensommaren och hösten att det blivit mycket svårare att få tag i stafettläkare via bemanningsföretag, säger Olle Christmansson. Varför det är så har vi ingen förklaring till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.