”Länsstyrelsen lyssnar inte”

Publicerad

Gårdagens björnattack i norra Jämtland inträffade i Ohredahke samebys kalvningsland och har föregåtts av en lång rad björnproblem, enligt den attackerade 51-åringens bror.

Thorbjörn Åhrén blev vittne till björnattacken mot hans bror Örjan och var också den som kom till undsättning och antagligen räddade broderns liv genom att distrahera björnen och sedan skjuta den.

– Hade jag inte kommit dit hade han aldrig klarat sig, säger Thorbjörn Åhrén.

Hastigt iscensatt jakt

Enligt Åhrén upptäckte bröderna en björn som befann sig bland deras renar och de bestämde sig för att skjuta björnen med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen som medger nödvärn när tamdjur angrips av rovdjur. Men den hastigt iscensatta jakten gick snett och björnen angrep Örjan som med svåra skador flögs till sjukhus. Samebyn har tidigare fått tillstånd till skyddsjakt på en annan björn i området men vill ha bort flera och med facit i hand är Thorbjörn Åhrén mycket kritisk till hur länsstyrelsen i Jämtland hanterat björnsituationen i det aktuella området.

– Vi tillhör ett av de mest drabbade samebyarna i Sverige och vi har väldigt svårt att få gehör hos Länsstyrelsen, de nekade att komma hit med helikopter men nu gick det bra, när det här har hänt, för att dokumentera det hela. De totalt skiter i att vi anser att vi har problem och kan visa på det också, säger han uppgivet.

Länsstyrelsens försvar

– Vi har beviljat alla skyddsjakter på björn till den här samebyn och grannsamebyn de senaste två åren. I fjol var det elva varav vi utförde tio och en utfördes av samebyn, så jag tycker nog att vi agerar, säger Johan Nyqvist som är rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Jämtland. Han tycker däremot inte att det verkar lämpligt att två personer tvingas sätta igång en jakt på en uppenbart aggressiv björn på kort varsel och utan förberedelser, så som det gjordes igår.

– Om den var aggressiv vet vi inte förutom att den nu angrep renskötaren men det är naturligtvis inte vettigt som det gick till men det var deras beslut att använda paragraf 28, säger han till Mittnytt.

Förundersökning inledd

Åklagare har inlett en förundersökning om grovt jaktbrott för att säkerställa att den björn som sköts inte är den individ som skyddsjakten avsåg och för att undersöka om jakten handlade om att skydda tamdjur enligt paragraf 28.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.