Foto: TV Åre

Värmlänning omkom i lavinolyckan i Åre

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man från Karlstad omkom i fredagens lavinolycka i Åre.

Mannen var svårt nedkyld när han hittades i snömassorna drygt tre timmar efter olyckan och vid 19-tiden meddelade polisen att han avlidit.

Lavinen gick vid 13-tiden på Västerskutan. Tre personer var inblandade i raset. Två personer räddades i ett tidigt skede och vid 16:30-tiden påträffades den tredje personen i rasfältet. Han var kraftigt nedkyld och fördes till sjukhus med livshotande skador. Hjärt- lungräddning påbörjades redan på olycksplatsen men mannens liv gick inte att rädda.

Räddningsinsats efter fem minuter

Lavinen gick i ett populärt offpistområde på Västerskutan, på baksidan av Åreskutan. Fjällpatrullören Erika Sundberg såg själv när lavinen gick och ledde sedan räddningsinsatsen. Hon berättar för SVT att det var tre personer inblandade i raset.

– Jag såg när lavinen gick och vi var snabbt på plats och kunde inleda räddningsarbetet fem minuter senare, säger Erika Sundberg till SVT:s reporter.

Enligt uppgifter från näpochefen Eva Helin i Åre-Järpen var det de tre offpiståkarna som utöste lavinen.

Dan såg lavinen gå

I området fanns många skidåkare och det var många som såg när lavinen gick.

– Jag råkade sätta ögonen på bergväggen och fick se lavinen gå, berättar ögonvittnet Dan Hedin för SVT. Det såg ut att vara en väldigt stor lavin, sedan tog det inte lång tid innan jag såg snöskotrar och helikoptern kom. Det blev ett jäkla pådrag på en gång så jag förstod att det var något stort.

Stor lavin

Enligt polisen bedöms lavinen ha varit omkring 400 meter bred och ca 250 meter lång på längsta stället.

Enligt ett ögonvittne på plats i Tväråvalvet rörde sig människor i lavinens ytterområde strax efter raset. Vittnet uppfattade det som om man sökte efter något i snömassorna.

Strax efter att lavinen gått var räddningspersonal på plats.

– Jag är förvånad över att de var där så snabbt, säger ögonvittnet till SVT.

Med anledning av den höga lavinrisken har fjällräddningen nu helikoptrar och lavinhundar på plats i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.