Ljudliga kulturskatter inventeras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska alla kyrkorglar i Härnösands stift inventeras. Det är ett digert arbete som kommer att ta flera år.

Den stora orgeln i Sunne kyrka byggdes i slutet på 1830-talet. Men de senaste årtiondena har den använts sparsamt, och istället ersatts av en mindre orgel framme vid altaret. Så här ser det också ut i många andra kyrkor i stiftet. Originalorglarna används sällan eller aldrig. Därför har man nu i Härnösands stift startat en inventering för att ta reda på hur skicket är på alla orglar.

– Vi börjar med orgeln i Sunne församling utanför Östersund. Den är en av de mest kulturhistoriskt intressanta orglarna som vi har i stiftet, säger Sven Olofsson som är historiker på Mittuniversitetet.

Under en fyraårsperiod ska samtliga, ungefär tvåhundra orglar, i Härnösands stift inventeras. Och det är ett samarbete mellan Stiftet, Jamtli och Mittuniversitetet som har gjort det möjligt.

I samband med inventeringarna kan också intresserade församlingsbor få lära sig om kyrkans gamla klenoder.

Vid första inventeringen som hölls i Sunne kyrka på tisdagskvällen, bjöds ljudliga exempel på olika typer av orgelmusik och efterföljande historik, och visning av den unika orgeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.