Foto: SVT

Man på åkgräsklippare avled efter tågkrock

Uppdaterad
Publicerad

En man på åkgräsklippare blev strax efter 9-tiden på tisdagsmorgonen påkörd av ett tåg i höjd med Havremagasinet i Östersund. Mannen, som var i 60-årsåldern, avled senare på sjukhuset.

Larmet kom strax efter 9-tiden på morgonen. Olyckan ska ha skett i höjd med Havremagasinet mellan Östersund och Lugnvik och enligt uppgift var det ett godståg som körde på mannen.

Var i tjänst vid olyckan

Mannen, som var hemmahörande i Östersund och jobbade åt Östersunds kommun, var i tjänst när han var på väg att passera järnvägen på en åkgräsklippare och tåget kom. Enligt Thomas Fredriksson, inre befäl på räddningstjänsten i Östersund, fanns det ingen ljussignal vid övergången, utan endast en ljudsignal.

– Eftersom han klippte gräs hade han med stor sannolikhet hörselkåpor på sig och hörde inte tåget, säger Thomas Fredriksson.

Mannen fördes direkt med ambulans till akuten men hans liv gick inte att rädda. Vid lunchtid konstaterades mannen avliden av sina svåra skador.

Omkom på 61-årsdagen

Örjan Jervidal, förvaltningschef på tekninska förvaltningen i Östersund, berättar att mannen jobbat på kommunen som vaktmästare sedan -94. Mannen skötte bland annat två fotbollsanläggningar som han körde emellan när olyckan inträffade.

– Han var van vid sträckan och har passerat järnvägen flera gånger, men den har inga bommar eller ljussignaler och vaktmästarna har ju oftast hörselkåpor när de kör gräsklipparna, säger Örjan Jervidal.

Han berättar att personalen haft krismöte under eftermiddagen och att man nu diskuterar hur man ska höja de övriga anställdas säkerhet i fortsättningen.

– Det är mycket tragiskt och många på jobbet är väldigt ledsna och chockade. Det var dessutom hans fördelsedag i dag, säger Örjan Jervidal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.