Foto: TT

Många gräsbränder i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Gräsbränderna har varit många under påskhelgen. Nu uppmanar räddningstjänsten till försiktighet.

– Det är väldigt torrt nu när fjolårsgräset torkar fram och då ska man var försiktig, säger Olof Bråborg på Jämtlands räddningstjänst.

Samtidigt som Olof Bråborg svarar på mina frågor hör jag i bakgrunden hur Åre räddningstjänst rycker ut på ännu en gräsbrand. Det har blivit många sådana utryckningar under påskhelgen och i går brann två byggnader i Åre ner som en följd av gräseldning. Även i Västernorrland har det förekommit gräsbränder i bland annat Timrå och Härnösand.

Oftast startas bränderna av oaktsamma eldare.

– Det är att man inte har varit nog försiktig. Kanske har man eldat vid fel tillfälle, inte haft tillräckligt med släckutrustning eller inte varit tillräckligt många, säger Olof Bråborg.

Har det varit några alvarliga bränder?

– Dom har varit ganska begränsade men det tar ju upp våra resurser. Händer det en annan olycka är det olyckligt om vi är ute på eldningar som gått fel, säger Olof Bråborg.

Olof Bråborg uppmanar alla som tänker elda att hålla koll på vinden och ha tillräckligt med släckutrustning. Han tipsar också om appen Brandrisk ute där man kan se hur stor brandrisken är i det område där man bor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.