Marsh slutar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges meste kommundirektör Bengt Marsh slutar i maj nästa år. Nu ska Östersunds kommun försöka få tag i en ersättare.

Det kan tyckas som en icke-nyhet, att en kommundirektör slutar. Men faktum är att Bengt Marsh är något av ett unikum. Omloppstiden för en kommundirektör i Sverige är i dag 2,9 år. Marsh har haft jobbet sen november 1997.

– Jag känner att tidpunkten är bra, säger Bengt Marsh till SVT Jämtlandsnytt.

Bengt Marsh fyller 66 år i slutet av maj. Hans förordnande går ut den 31 maj och nu inleder kommunstyrelsen arbetet med att hitta en efterträdare, som förhoppningsvis ska finnas på plats när Marsh slutar.

– En kommundirektör är den enda tjänst som vi politiker tillsätter, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund. Nu ska vi sätta oss ner och fundera över vad som krävs av nästa kommundirektör.

Under årens lopp har Bengt Marsh blivit något av en profil i Östersund. Hans samarbete med politikerna har varit tätt, men inte helt konfliktfritt.

– Vi politiker har ibland lite bråttom och tycker att saker ska gå att lösa snabbt, säger AnnSofie Andersson. Och då kan Bengt ha sagt ”och vilken fler lag tycker du vi ska bryta mot då”.

Kommer du att sakna honom?

– Ja, svarar AnnSofie tvärtsäkert.

Frågan är du vad kommundirektören ska syssla med framöver.

– Jag kommer inte att skriva medborgarförslag eller insändare som arg pensionär, säger Marsh. Det ligger inte för mig. Men något utredningsuppdrag från kommunen kan jag tänka mig, eller att arbeta med frivilligorganisationer.

Du kommer inte att mata ankor i Badhusparken?

– Nej, det tror jag inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.